Virka Harry Potter filt

Nu är det längesedan jag skrev något här. Cirka 3 månader. Hösten har varit tuff och orken för handarbete låg. Men nu är jag tillbaka i full fart. Vi börjar med filten. Nästa vecka blir det andra saker, vad får du se då!

Detta skulle bli mitt vinterprojekt. Men det var så kul så den är redan klar. Innan snön ens hann komma för att stanna. Det blev ett monster till filt. Den kunde ha blivit mycket större men jag gav mig inköpsförbud av garn så det stoppade här.

Tekniken heter corner 2 corner (c2c) och man bygger upp rutorna i små block. Inte särskilt svårt och det är väldigt roligt. Sök på youtube så finns det massor av filmer på hur man gör. man virkar på diagonalen.

Min filt blev ganska stor och tung för jag fodrade dem med microfleece som jag sytt fast för hand. Mycket jobb men jag är riktigt nöjd!

Här kommer bilder!

Varje ruta blev ca 40x40cm. Jag blockade varje ruta innan montering. Den högra är blockad och den till vänster är inte det.

*

Jag gjorde en mall av papper på hur stor varje ruta skulle vara. Så jag inte skulle blocka ut någon för mycket eller för lite. Nålade och sedan sprayade med vatten och lät de torka ordentligt.

*

Innan montering virkade jag en kant av fasta maskor i samma färger som ytterkanten. Det innebar på vissa rutor flera färgbyten. Sedan ett avslutade varv fasta maskor med vitt. Jag började enkelt med två varv vitt, som syns på vänstra rutan. Men de vita maskorna på första varvet såg så slarviga ut. Så jag rev upp och virkade första fm varvet i samma färger som rutan. Se den till höger. Mycket snyggare! Petnoga? Ja, men det gör allt för finishen!

*

Montering. Annat att vara noga med är monteringen av alla rutor. Med vitt garn virkade jag ihop dem med smygmaskor i bakre maskbågen och var noga där rutorna går ihop. Jag lyckades inte med alla såg jag men jag lyckades låta det vara bra nog. Att avsluta alla rutor med en färg och sedan använda den färgen vid montering ger filten, eller vad man nu gör ett enhetligt och snyggt avslut. Ser genomtänkt ut!

*

Baksidan. Den har jag har fodrat. Den inte så hemsk ut men det fanns gott om trådar att fastna i. Så jag köpte microfleece på metervara som jag sydde ihop för att det skulle räcka till detta monster. Sedan kröp jag runt på golvet i tre dagar och sydde fast fleecetyget för hand. Först ena långsidan, sedan fäste jag ihop det virkade och tyget i varje hörn på varje ruta och sedan resten av ytterkanterna. Detta var inget jobb att sitta i soffan med. För stort!

*

Fodret i svart microfleece.

*

Resultat! Jag kan inte fota den så hela kommer med. Här står jag på en pall! Hörnrutorna är de olika husfärgerna. Inte såå noga med dem!

*

Just nu får den pryda min säng!

*

Garn: massor! Totalt 68 stycken 50g´s nystan i 19 olika färger!!
Superwashgarn, 21m på 28 varv.
Virknål: 4mm
Virkmönster: Jag började här -> klicka och sedan sökte jag på Pinterest efter c2c Harry Potter och fick upp andra varianter. Så det gäller bara att begränsa sig! Vill du har hjälp med hur man virkar c2c, kolla youtube. Filmerna som finns på länken ovan var inte så bra tyckte jag. Bara ett tips!
Vad som var svårast var att försöka lista ut garnåtgången. Nästan helt omöjligt. Så jag fick gissa. Det gick ändå ganska bra. Det trodde jag inte där ett tag…
Storlek: 1,6x2m. Japp, ett monster!

Högen med restgarn av påbörjade nystan.

*

Detta blev över för jag beställde för mycket. Orörda nystan.

*

Färger om inte passade och inte användes alls.

Jag har skrivit ner hur mycket jag använt i varje färg, så om du vill virka dig en egen Potterfilt hör av dig.

Nu ska jag ta itu med andra projekt. Mer om det får du se nästa vecka.

Allt gott och virka på!